СИФИЛИС

СимптомиЛечениеВъзможни последици

Симптомите се появяват от 2 до 12 седмици след сексуален контакт със заразен партньор. Появява се раничка, която след време изчезва, но това не означава, че болестта е излекувана.

Първи стадий – малка, твърда, неболезнена раничка в областта на влагалището, устата или ануса. Задържа се около 2-3 седмици.

Втори стадий – обрив, червени петна по тялото и по дланите, появява се между 2 и 4 месец след заразяването, температура, главоболие. Продължава от 2 до 6 месеца. Оплакванията могат да изчезнат, но болестта остава.Задължително трябва да се отиде на лекар.

Трети стадий – може да се появи 3-4 години след заразяването. Ако в предишните стадии не са предприети мерки, в този стадий настъпват сериозни увреждания и ако не се лекува води до смърт.

Чрез изследване на кръвта се установява дали  пациентът е заразен. Лечението се състои от няколко инжекции. Сексуалните партньори също трябва да се лекуват.Ако не се лекува навреме е възможно да бъдат засегнати главният мозъкът, гръбначният мозък, костите и сърцето. При заразена бременна жена има голяма опасност от преждевременно изхвърляне на плода, може детето да се роди заразено с болестта, с увреждания или мъртво.